PB : 25/08/2016 : De Wever met begrotingsbillen bloot

De Wever met begrotingsbillen bloot

 

“Di Rupo heeft ons een enorm structureel deficit op de begroting nagelaten. Daar moet verandering in komen. De N-VA wil de rekeningen op orde krijgen. Met een begroting in evenwicht creëren we ruimte om nieuw beleid te voeren en verlagen we onze schulden.” De staalharde beloftes van de N-VA in 2014 blijken na de uitlatingen van minister Van Overtveldt echter niet meer dan woorden in de wind.

Dat laatste kan overigens ook gezegd worden van het regeerakkoord waarin een structureel evenwicht werd aangekondigd. Ettelijke overschattingen van inkomsten, een indexsprong, massieve accijns- en btw-verhogingen en een gepeperde asielfactuur later worden de dure eden naar de politieke prullenmand verwezen.

De bocht van de N-VA is niet geheel onverwacht. De Europese commissie wees eerder al op de ontsporende Belgische begroting. In haar lenterapport concludeerde ze dat ons land met een tekort van 2,8 procent of zo’n slordige 9 miljard euro de hekkensluiters van Zuid-Europa achternaholt. Dat zelfs de regering-Di Rupo het in zijn laatste bestuursjaar beter deed – ondanks de slechtere economische conjunctuur – is al even tekenend dan pijnlijk.

De budgettaire buis van de Commissie kwam er nadat Eurostat uitpakte met nieuwe cijfers over de Belgische staatsschuld. Die is intussen opgelopen tot 434 miljard, goed voor 106,4 procent van het bruto binnenlands product. “Het door de N-VA tot in den treure herhaald credo dat men de puinhopen uit het verleden aan het verwerken is, snijdt geen hout. Integendeel, de puinhopen worden aangevuld”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “In ruil voor hogere belastingheffingen, krijgt de bevolking een nóg grotere molensteen om de hals.”

Dat de etterende begroting van de regering Michel-De Wever frontaal botst met De Wevers eigen ‘show me the money-uitspraak’ is volgens Van Grieken “het bewijs dat men de PS blijkbaar niet nodig heeft om een PS-beleid te voeren. De Wever staat met de begrotingsbillen bloot”.

Maar ook in het kader van de communautaire standstill smaakt de budgettaire vaandelvlucht van de N-VA bijzonder zuur voor het Vlaams Belang.“Van hun belofte om in ruil voor het bevriezen van de Vlaamse eisen sociaal-economisch orde op zaken te stellen, schiet niets over. De vraag wat deze partij nog in deze regering doet of wat hun precieze meerwaarde is, kan zelfs het orakel van Delphi niet beantwoorden”, klinkt het nog.

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...