Wat is nu het echte Deurns Smullerke?

In april jl. stelde het districtsbestuur het Deurns Smullerke voor. Tot 10 augustus mocht de winnende bakker, bakkerij Roché, de Deurnse lekkernij exclusief verkopen. Vanaf 10 augustus mochten de andere deelnemende bakkers het Deurns Smullerke vervaardigen en verkopen.


 


Eigenaardig was wanneer er een offerte door het districtsbestuur werd uitgeschreven voor dit koekje er 2 offertes waren. Een van bakkerij Roché en een van bakkerij Raphaël allebei van de Herentalsebaan. Twee andere bakkers aan wie een offerte gevraagd werd reageerden niet. Groot was onze verbazing dat de koekjes van bakkerij Raphaël ongeveer 47 % goedkoper zijn dan de koekjes bij bakkerij Roché. We wilden de proef op de som nemen en gingen dan ook maar koekjes kopen bij de 2 bakkerijen. Voor 14 Deurnse Smullerkes vroeg Roché 6,00 € of 0,43 € per koekje. Voor 20 lekkere koekjes vroeg Raphaël 4,50 € of 0,225 € per Smullerke. Ja hoor, ongeveer hetzelfde verschil. Deurnse Smullerkes zijn dus de helft goedkoper bij Raphaël dan bij Roché.


 


Wij wilden uiteraard hier meer uitleg over en interpelleerden het districtscollege. Uiteraard kregen we een antwoord met veel blabla. Het koekje van Roché is dikker dan het andere. Het Smullerke van Roche heeft geen gekartelde randen. Dat van Raphaël heeft wel gekartelde randen. Het Smullerke van Roché heeft mooie nerven, dat van Raphaël heeft dat niet. (op de foto’s hieronder ziet u de twee verschillende Deurnse Smullerkes) De fractieleider van de sp.a had net als Jan Van Wesembeeck een doos Deurnse Smullerkes gekocht bij Raphaël en bij Roché. De discussie was van tijd hilarisch in de districtsraad van september. We hebben dan maar de smaaktest gedaan in ons secretariaat. Wat bleek? De koekjes werden gelijkaardig van smaak bevonden. We dienen dan maar het principe van Test-Aankoop toe te passen en bij gelijkaardige kwaliteit de goedkoopste te nemen en dat is nu het Deurns Smullerke van bakkerij Raphaël. De bevoegde districtsschepen heeft al aangekondigd dat ze met de bakkers een gesprek zal hebben en dat het Deurns Smullerke aan kwaliteitseisen zal moeten voldoen. Wij dachten niet dat deze eisen in de collegebeslissing over het Deurns Smullerke vermeld stonden. Het is volgens ons ook geen beschermd recept want voor wie al eens in Marokko is geweest die weet dat dit Deurns Smullerke niet echt een origineel Deurns gebakje is maar een koekje dat je daar ook wel terugvindt zij het soms met een andere kleur van marsepein (roze, wit of geel)     In bijlage vindt u nog de districtscollegebeslissing waarin de offerte terug te vinden is voor de Deurnse Smullerkes. 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...