PB : 31/03/2016 : Kilometerheffing trucks: Vlaming betaalt de rekening!

Kilometerheffing trucks: Vlaming betaalt de rekening!

 

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de koppige houding van minister Weyts om alsnog door te zetten met de aangekondigde kilometerheffing voor trucks. “Een zoveelste verkapte belastingverhoging”, klinkt het bij de Vlaams-nationale partij.

Hoewel de transportsector sinds 2009 meer dan 600 bedrijven en 6000 arbeidsplaatsen zag verdwijnen naar het buitenland als gevolg van de torenhoge loonlasten, drijft minister Weyts zijn wil door om vanaf morgen over te gaan tot controles op de kilometerheffing.

Hierdoor zullen grote trucks die gemiddeld 100.000 km rijden jaarlijks zo’n 10.240 euro betalen in plaats van 1.250 voor het huidige eurovignet. Aangezien de transportsector genoodzaakt is de prijs door te rekenen aan de klant, is er volgens het Vlaams Belang sprake van een zoveelste verdoken belastingverhoging. “Na de BTW-verhoging op elektriciteit en de verhoging van de waterfactuur is dit een zoveelste staaltje van een boude belastingverhoging waarbij een belasting moet betaald worden via een commerciële tussenpersoon. Hierdoor wordt de zwarte piet lafhartig doorgeschoven”, reageert Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. De meerkost voor de consument wordt vandaag op zo’n 8 procent geschat. “Dat is een recordverlies van de koopkracht van de Vlaming”. 

Als klap op de vuurpijl raakte vandaag bekend dat de buitenlandse trucks de belastingsdans makkelijk kunnen ontspringen vanwege het ontbreken van sluitende verbinding met buitenlandse databanken. “De 750 miljoen euro die de minister wil ophalen met zijn nieuwe jackpot zal dus uit de zakken van de Vlaming moeten komen”, aldus Sintobin. Sintobin roept de minister op zijn plannen alsnog op te bergen en werk te maken van een belastingssysteem voor gericht op buitenlandse truckchauffeurs. De verkeersbelastingen kunnen hierbij worden hervormd en vervangen door een wegenvignet voor buitenlandse voertuigen. Voor in Vlaanderen ingeschreven voertuigen dient volgens Sintobin deze hervorming budgetneutraal te zijn. “Een dergelijke heffing op het buitenlands personen- en vrachtvervoer kan jaarlijks zo’n 500 miljoen euro extra opleveren. Bovendien brengt het de Vlaamse transportsector alsook de consument geen schade toe.”

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...