PB : 30/11/2015 : EU buigt voor Turkse chantage

EU buigt voor Turkse chantage

 

‘Historisch akkoord’ is historische dwaasheid

 

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de koehandel die gisteren tijdens de Europees-Turkse top in Brussel gesloten werd. In ruil voor een (nieuwe) aankondiging over het indammen van de illegale immigratie naar Europa krijgt Turkije niet minder dan drie miljard euro, visumvrij reizen voor 78 miljoen Turken naar Europa én een heropstart van de toetredingsonderhandelingen in het vooruitzicht gesteld.

Daarmee beloont de Europese Unie – en in haar kielzog de Belgische regering –  de Turkse chantagepolitiek die de ontmoediging van de illegale immigratie naar Europa afhankelijk maakt  van de inwilliging van haar eisen.

Het is – op zijn zachtst gezegd – zeer de vraag in hoeverre dit akkoord ook maar iets zal bijdragen tot het afzwakken van de aan de gang zijnde volksverhuizing naar Europa. De Belgische regering plaatst geen enkele kanttekening bij het hele akkoord, integendeel, staatssecretaris Theo Francken spreekt over een akkoord met Turkije dat 'sterk aan condities gebonden' is. Het is raden naar die 'condities', want het zogenaamde Europees-Turkse actieplan blijft op vele plaatsen immers uiterst vaag en zegt enkel dat Turkije zich “voorneemt“ zijn kustwacht te versterken en de samenwerking met de Griekse en Bulgaarse instanties verder uit te bouwen. Over wat er ter zake concreet moet gebeuren, wordt in het actieplan met geen woord gerept. Bijzonder veelzeggend is bovendien het feit dat de Turkse premier Davatoglu geen garanties wilde geven dat de immigratiestroom vanuit Turkije zal minderen.

Met de afschaffing van de visumplicht voor 78 miljoen Turkse staatsburgers dreigt Europa bovendien van de regen in de drop te belanden. Het spreekt immers voor zich dat de opheffing van de visumplicht in het Klein-Aziatische land zal worden geïnterpreteerd als een open uitnodiging om de Turkse aanwezigheid in West-Europa te komen versterken. In feite doet de EU met haar politiek dan ook weinig anders dan een bestaand probleem ‘oplossen’ door een nieuw probleem te creëren.

De Turkse premier Davutoglu had het naar aanleiding van de speciale top die gisteren doorging – niet zonder reden – over  “een historische dag”. Al lijkt het ons, vanuit Europees perspectief bekeken, beter om te spreken van een historische dwaasheid.

Voorzitter Vlaams Belang

Gerolf Annemans
Europees parlementslid

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...