PB 29/09/2017: Wordt 1 oktober de dag van de democratie of van de dictatuur?

Wordt 1 oktober de dag van de democratie of van de dictatuur?
 

Terwijl Catalonië geteisterd wordt door een ongeziene golf van staatsterreur, regeert bij de Belgische regering en de Europese Commissie de stilte van de lafheid. Het Vlaams Belang roept de federale regering – en in het bijzonder de N-VA – op om een duidelijk signaal uit te sturen dat de democratie moet zegevieren. 

Huiszoekingen, opsluitingen van ambtenaren, inbeslagnames van stembiljetten, boetes van meer dan 5 miljoen euro voor politici, politieterreur, intimidatie, het platleggen van websites,… De middelen die de centrale Spaanse overheid van premier Rajoy momenteel inzet om het Catalaanse volk te muilkorven lijken wel onuitputtelijk.

De houding van Rajoy is niet alleen verwerpelijk, ze is ook compleet onwettig en schendt alle mogelijke grondwettelijke waarborgen. Ze gaat bovendien lijnrecht in tegen het handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Het politiegeweld heeft de facto de autonomie van Catalonië opgeheven en de regio onder een staat van beleg geplaatst. Indien dergelijke taferelen zich in het politiek-incorrecte Hongarije of Polen hadden voorgedaan, stonden de regering en de Europese Commissie op hun achterste poten. Maar vandaag heerst de stilte. De stilte van de lafheid.

Als solidaire volksnationalisten roept het Vlaams Belang de Belgische regering op om alsnog bij Europa een onmiddellijke interventie te bepleiten die het verloop van het onafhankelijkheidsreferendum garandeert. Als democraten willen, kunnen en mogen we immers geen deel uitmaken van een club die met geweld het democratisch participatieproces fnuikt.

Als grootste en als zelfverklaarde volksnationale partij is het de plicht van de N-VA om de Catalaanse kwestie binnen de regering aan te kaarten. Indien zij vandaag zwijgen, degraderen zij zichzelf tot objectieve bondgenoten van premier Rajoy. Wordt 1 oktober de dag van de democratie of de dictatuur? Aan hun de keuze.

Barbara Pas
Fractievoorzitter in de Kamer

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...