PB 28/06/2017: 524 feiten van agressie tegen Antwerpse politie op drie jaar tijd

524 feiten van agressie tegen Antwerpse politie op drie jaar tijd
 

5.416 dagen arbeidsongeschiktheid tot gevolg.
 

Aantal burgerlijke partijstellingen door politieagenten n.a.v. agressie tegen politie daalt van 210 in 2013 naar 77 in 2016 wegens seponering van de feiten.
 

Filip Dewinter: ‘De Wever rolt de spierballen maar doet niks. In Borgerhout zijn de drugbaronnen en de imams de baas, niet de burgemeester en de politiecommissaris. Borgerhout is een islamitische nogo-zone. Het aanvallen van de politie past in het kader van de vijandelijke machtsovername door de islam waarbij het overheidsgezag onderuit wordt gehaald.’

De voorbije dagen werden opnieuw verschillende agenten van het Antwerpse politiekorps slachtoffer van agressie naar aanleiding van incidenten en vechtpartijen met allochtone islamitische jongeren in Borgerhout. De gespierde verklaringen van burgemeester Bart De Wever naar aanleiding van deze incidenten moeten vooral verbergen dat het aantal feiten van fysieke agressie tegen politieambtenaren in Antwerpen ongewijzigd blijft en zelfs lichtjes stijgt de voorbije jaren. Al jaren klaagt het Vlaams Belang deze kwalijke evolutie aan. Uit cijfers opgevraagd door Vlaams Belang-gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch blijkt dat in 2016 173 feiten van agressie tegen Antwerpse politieagenten werden vastgesteld. In 2013 waren er dat 165, in 2014 190 en in 2015 161. In totaal waren in het Lokale Politiekorps Antwerpen (LPA) politieagenten in 2016 1225 dagen arbeidsongeschikt n.a.v. deze feiten van agressie (opzettelijke slagen en verwondingen, ongewapende en gewapende weerspannigheid, geweld met verwonding tot gevolg en weerspannigheid). In 2013 ging het om 747 dagen arbeidsongeschiktheid, in 2014 2315 dagen en in 2015 1876 dagen. Opvallend is dat wegens het groot aantal seponeringen, het aantal Antwerpse agenten dat zich burgerlijke partij stelt sterk vermindert.‎ Terwijl in 2013 nog 210 agenten zich burgerlijke partij stelden, zijn er dat in 2014 nog maar 96, in 2015 nog slechts 80 en in 2016 nauwelijks 77.

Opvallend is ook dat, ondanks een daling van de criminaliteit, het aantal feiten van agressie tegen politieagenten in Antwerpen niet daalt, maar zelfs lichtjes stijgt. Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter vraagt zich dan ook af “waarom burgemeester Bart De Wever nu pas aan de alarmbel trekt. Al jarenlang is geweld en agressie tegen politieagenten een belangrijk pijnpunt. De voorbije jaren was hier vanuit het stadsbestuur nauwelijks aandacht voor. Nu het geweld tegen agenten de voorpagina van de kranten haalt, kiest Bart De Wever voor de vlucht vooruit. Enkele stoere uitspraken en niemand staat nog stil bij het feit dat De Wever al vijf jaar lang burgemeester is van Antwerpen. Tijdens die periode werden geen maatregelen genomen om het geweld tegen politieagenten aan te pakken of een betere juridische ondersteuning te geven.”

Voor Filip Dewinter is het duidelijk dat “het stadsbestuur niet weet van welk hout pijlen te maken. Aan de ene kant blijft De Wever vasthouden aan een islamgedoogbeleid en een pamperpolitiek t.a.v. vreemdelingen en aan de andere kant laat hij de spierballen rollen n.a.v. ieder incident om nadien over te gaan tot de orde van de dag. De ene dag de Turnhoutsebaan in Borgerhout vol Ramadanvlaggen hangen en de andere dag de Ramadan aanduiden als relgevoelige periode is allesbehalve consequent. Alleen een kordaat vreemdelingen- en DEïslamiseringsbeleid kunnen het tij keren. Borgerhout is net zoals zoveel Antwerpse wijken een islamitische enclave waar het overheidsgezag niet langer aanvaard wordt. De drugsmaffia en de imams stellen er de wet, niet de burgemeester en de politiecommissaris. De rellen en incidenten waarbij vooral de politie geviseerd wordt, hebben als enige bedoeling te laten zien wie de baas is en maken deel uit van een vijandelijke machtsovername. Zolang dat niet verandert, zal Borgerhout (en andere islamwijken in Antwerpen en elders) een nogo-zone blijven voor iedere ‘kafir’ (ongelovige). Uiteraard moeten plegers van agressie streng aangepakt worden maar door alleen de takken van de bomen te snoeien verandert er niks.”

Bijlage: schriftelijk antwoord Bart De Wever op vraag van raadslid Anke Van dermeersch

Sam Van Rooy
Perswoordvoerder Vlaams Belang Antwerpen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...