PB : 28/04/2016 : Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) steekt middelvinger op naar vrouwen

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) steekt middelvinger op naar vrouwen

 

Gisteren had Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) een ontmoeting in Teheran met Shahindokht Molaverdi, de Iraanse ‘Vice-President voor Vrouwen en Familiezaken’. Defraigne droeg daarbij een islamitische sluier. Vrouwen in Iran worden door de Islamitische Republiek Iran verplicht zich te versluieren.

De religieuze politie in Iran kijkt daarop toe. Een paar dagen geleden nog werd bekend dat het islamitische regime 7000 undercover-‘moraalagenten’ inzet om vrouwen te controleren op de manier waarop ze hun hoofddoek dragen: “Zij ‘jagen’ op iedereen die zich niet aan de kledingvoorschriften houdt. Zit kleding niet te strak? Zijn vrouwentruitjes niet te kort? Is een kapsel niet te uitbundig? Zit je hoofddoek niet scheef en dragen mannen geen kettinkjes?”

Ondertussen had de Iraanse journalist en activist Masih Alinejad met haar ‘#SeeYouInIranWithoutHijab’-actie aan toeristen in Iran gevraagd om een foto zonder hoofddoek te delen op sociale media, uit solidariteit met Iraanse vrouwen. Zij zegt over de islamitische hoofddoek: “This is not Iranian culture.” Dat klopt: de Perzische cultuur is bijna 40 jaar geleden gereïslamiseerd (met behulp van het Westen), met ellendige gevolgen voor vrouwen, voor de vrijheid en voor andersdenkenden.

Anke Van dermeersch: “Door zich te versluieren steekt Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) de middelvinger op naar vrouwen, met name de vrouwen in Iran.”

Volgens de Iraanse journalist Amir Taheri heeft Defraigne zelfs gezegd dat Europa veel te leren heeft van de islam om te situatie van vrouwen te verbeteren. Defraigne zelf ontkent dat, maar wat ze er dan wél heeft gezegd ten faveure van de vrijheid voor vrouwen in Iran, wil ze niet kwijt. Als de teneur echter het flauwe geneuzel is dat in dit verslag staat, dan is het te triest voor woorden.

Defraigne stelde voorts: “Belgium considers Iran as actor of stability and the Belgian government sees the international campaign against terrorism as a common goal with the Islamic Republic of Iran.” Straffe taal. Er zijn verschillen, maar formeel is Iran niets anders dan een regime zoals Islamitische Staat (IS): gebaseerd op de wetten van islam. In tegenstelling tot IS loopt Iran daar niet zo mee te koop. Iran wordt in essentie geleid door nucleair gedreven ayatollahs, misleidt het Westen en sponsort wereldwijd terrorisme.

Sam Van Rooy
Fractiemedewerker

 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...