PB 26/07/2017: Zomerakkoord: Mystery Calls en belastinggeld voor Arco

Zomerakkoord: Mystery Calls en belastinggeld voor Arco
 

Tom Van Grieken: “De meerwaarde van de N-VA in deze regering is mij een raadsel”
 

Zomerakkoord: Mystery Calls en belastinggeld voor Arco

Tom Van Grieken: “De meerwaarde van de N-VA in deze regering is mij een raadsel”

De Federale Regering ronde afgelopen nacht de onderhandelingen af over haar zomerakkoord. Een aantal zaken springen onmiddellijk in het oog. Zo trekt de regering 600 miljoen euro belastinggeld uit voor Arco, komen de mystery calls er ondanks eerdere beloftes van de N-VA toch en lijken de andere maatregelen vooral de grote bedrijven ten goede te komen. Intussen is van een rechtvaardige, vereenvoudigde en transparante fiscaliteit nog steeds geen sprake. De gewone Vlaming blijft, opnieuw, in de kou staan.

De kogel is door de kerk: er is een akkoord. Wie de maatregelen die getroffen worden door de regering bekijkt, kan echter maar tot één conclusie komen. Dit is een akkoord van gebroken beloftes.

Het eerste wat in het oog springt, is dat CD&V haar slag thuis haalt en een regeling voor Arco heeft kunnen afdwingen. Er zal niet minder dan 600 miljoen euro belastinggeld worden uitgetrokken om de door het ACW bedrogen spaarders te vergoeden. Dat geld zou moeten komen uit de verkoop van Belfius. De N-VA, die zich voor de camera’s aanvankelijk steeds hard opstelde in het Arco-dossier, zwijgt nu in alle talen, gaat door de knieën en werkt stilzwijgend mee aan wat in feite gelegaliseerde diefstal is.

Ook de mystery calls, een dossier waarin de N-VA zich meermaals op de borst klopte, komen er. “We gaan toch geen heksenjacht ontketenen?”, vroeg een N-VA-kamerlid zich hierover nog terecht af eerder deze maand. “Ik hoop alleen maar dat dit geen loze praat is van de N-VA om de achterban te sussen en dat N-VA, als het er echt op aan zal komen, niet alleen deze testen met woorden, maar ook met daden zal tegenhouden”, stelde Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas toen nog. Jammer genoeg blijkt voor de zoveelste keer dat er op een paar weken tijd heel wat kan veranderen, aangezien de regering de mystery calls nu gewoon zal invoeren. Men beliegt met andere woorden gewoon zijn eigen achterban.

Van stappen naar rechtvaardige en transparante fiscaliteit is geen sprake. De veelbesproken taks op effectenrekeningen van boven 500.000€ is niet meer dan een doekje voor het bloeden. Professor fiscaal recht Michel Maus bevestigt dat ook. “Op een portefeuille van 1 miljoen euro moet 750 euro effectentaks betaald worden. Trek daar 180 euro belastingvermindering op dividenden van af, en uiteindelijk kom je uit op 570 euro effectentaks op een portefeuille van een miljoen euro.” Een maatregel voor de schone schijn dus, waarvan de budgettaire impact te verwaarlozen is. Wat alvast wel zeker is, is dat de belastingdruk voor de gewone Vlaming buitengewoon hoog zal blijven en dat de belastingaangifte (die dit jaar niet minder dan 885 codes telde) bijzonder complex blijft.

Tom Van Grieken: “Na het bekijken van dit zomerakkoord kan men zich de vraag stellen wat de N-VA nog in deze regering doet of wat haar precieze meerwaarde er in is. Naar het verschil met haar traditionele coalitiegenoten MR, CD&V en Open VLD is het zoeken met een vergrootglas. Premier Michel stelde wat betreft dit akkoord dat de burgers er de vruchten van zouden kunnen plukken. Hij is vergeten zeggen dat het om rotte vruchten zou gaan.”

Bob De Brabandere
Politiek secretaris van de voorzitter

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...