PB 25/07/2017: “Geen UNIA-bis, schaf UNIA af”

“Geen UNIA-bis, schaf UNIA af”
 

Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een reactie op de uitspraken in Knack van staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir. Demir pleit ervoor om Unia onder te brengen in een groot gemeenschappelijk instituut met andere mensenrechteninstellingen.

Nadat eerder minister Homans en staatssecretaris Francken grote vraagtekens plaatsten bij de rol van Unia, concretiseert staatssecretaris Demir de N-VA-plannen met het interfederaal centrum. In concreto wil ze een omvattende mensenrechteninstelling in het leven roepen die alle mensenrechtentaken centraliseert.

Dat de staatssecretaris terzelfdertijd uithaalt naar Unia blijkt niet meer dan een communicatiespel voor de galerij. Tom Van Grieken, die het Unia-dossier al geruime tijd volgt, wijst onder meer op de verhoogde subsidies die de N-VA-regeringen nog maar net aan Unia toebedeelden. Zo verhoogde de federale regering de middelen voor het centrum met 23.000 euro tot in totaal 8 miljoen euro. Wanneer verschillende leden van een regering de bestaansreden, het functioneren en het draagvlak van een instelling in twijfel trekken, zou men kunnen verwachten dat zij ook een poging ondernemen om die instelling op te doeken. Bij de N-VA geldt deze theorie echter allerminst. Zij pleit voor de creatie van nog een grotere instelling”, aldus Van Grieken.

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter mag het enige einddoel de ontbinding van Unia zijn. “Geen belastinggeld voor een instelling die Jean-Marie Pfaff door het slijk haalt omwille van een flauwe vakantiegrap en tegelijkertijd het oprukkend salafisme minimaliseert. Nul euro belastinggeld voor een instelling die het belangrijker vindt een onderzoek in te stellen naar het racistisch gehalte van een verbod op lange zwembroeken en tegelijkertijd gescheiden zwemuren voor moslima’s normaliseert. Geen cent belastinggeld voor een instelling die een schepen als etnocentristisch klasseert omdat die weigert een moslimkoppel te huwen dat hem de hand niet wil schudden, maar antisemitische moslimleuzen bagatelliseert”.

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...