PB : 24/06/2016 : Indien geen lessen uit Brits referendum worden getrokken, is Vlexit aan de orde

Indien geen lessen uit Brits referendum worden getrokken, is Vlexit aan de orde

 

Vlaams Belang wil ook referendum in België

 

“De Britten hebben hun kans op onafhankelijkheid en zelfbestuur gegrepen. Dit is een overwinning voor de democratie en een historische, wellicht ook laatste, kans voor een bescheidener en efficiënter Europa. De democratische dominosteen is gevallen, de weg naar een afgeslankt, slagvaardiger en efficiënter Europa ligt open.,” Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een reactie op de uitslag van het Brexit-referendum.

In tegenstelling tot de Vlamingen kregen de Britten de kans zich uit te spreken over de legitimiteit en het democratisch draagvlak van de machtigste instelling van hun continent: de EU. Een instituut dat er de afgelopen jaren in geslaagd is zowat alle alarmsignalen op de meest uiteenlopende domeinen te negeren en met brio  elke crisis die zich aandiende vakkundig wist te mismeesteren. Ter illustratie: de eurocrisis, de Griekse schuldencrisis, de asiel en-immigratiecrisis, de economische recessie, de sociale dumping, de PIIGS-crisis, de transfercrisis, de bankencrisis, de legitimiteitscrisis,  enz. In een normaal functionerend bedrijf had elke aandeelhouder een dergelijke Raad van Bestuur al lang de deur gewezen. Dat de Britse aandeelhouders vandaag de Brusselse bedrijfsleiding een C4 toewerpt, is dan ook niet bepaald verwonderlijk te noemen.

Nu de Britse exit definitief is, wijst alles erop dat de democratische dominosteen richting implosie is gevallen. Uit een  onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat amper de helft van de burgers van de tien belangrijkste EU-landen nog voor verder lidmaatschap is. Indien de EU dit historisch momentum niet aangrijpt om de natiestaten opnieuw de macht over hun grenzen, hun centen en hun toekomst te geven, staat het buiten kijf dat na het Brits vertrek velen anderen zullen volgen.

In dat scenario kiest het Vlaams Belang resoluut voor een Vlexit. Wij bedanken immers voor  een ‘België in het groot’, waarin de Vlamingen moeten opdraaien voor landen die hun huishouden niet op orde houden en een politiek krijgen opgedrongen waarvoor ze niet hebben gekozen.

De Britse uitslag biedt ons een historische kans op een afgeslankt, slagvaardiger en efficiënter Europa;  een Europa dat zich beperkt tot haar kerntaak: het schrappen van handelsbelemmeringen; een Europa waar de lidstaten weer baas zijn over hun eigen grenzen, hun eigen centen en hun eigen toekomst. Eén ding is alvast zeker: het bemoeizieke gezelschap dat ongevraagd het nationaal begrotingsbeleid dirigeert, solidariteitstransfers decreteert en immigratiecrisissen organiseert, heeft na de Britse ‘Independence Day’ het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. En dat is een bijzonder goede zaak voor de Britten en bij uitbreiding voor heel Europa.

Tom Van Grieken
Voorzitter Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...