PB : 24/02/2016 : 43% van de misdrijven in Antwerpen wordt gepleegd door vreemdelingen

43% van de misdrijven in Antwerpen wordt gepleegd door vreemdelingen

 

Meer dan een derde van de agressieve diefstallen wordt gepleegd door minderjarigen

 

42% van de criminaliteitsslachtoffers zijn vrouwen

 

Filip Dewinter: “1 op de 10 van de opgepakte daders in 2015 zijn minderjarigen, waarvan bijna de helft jonger dan 16 jaar. Dat is een schokkende vaststelling, want de minderjarige daders van vandaag zijn de zware criminelen van morgen.”

In een antwoord op een aantal schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) gaf burgemeester Bart De Wever cijfers vrij i.v.m. de nationaliteit, de leeftijd en het profiel van de daders, maar ook van de slachtoffers van criminaliteit in 2015.

In 2015 werden in totaal 10.137 daders van een crimineel feit in Antwerpen bij de lurven gevat. 135 inbrekers, 316 plegers van een agressieve diefstal (overvallen, diefstal met geweld en/of vertoon van een wapen, handtasroof) en 818 drugdealers werden opgepakt.

In totaal werden 960 minderjarige daders van criminele feiten opgepakt. Ongeveer 1 op de 10 van alle opgepakte criminelen in Antwerpen is dus minderjarig, waarvan 417 (4%) jonger dan 16 jaar. 36% van de opgepakte daders van agressieve diefstallen (diefstal met vertoon of gebruik van wapen, diefstal met geweld, handtasroof) zijn minderjarigen, waarvan 53 jonger dan 16 jaar (17%). 11% van de inbrekers (15) in woningen zijn minderjarig.

In totaal werden ongeveer 4.340 vrouwen (42,9%) slachtoffer van een crimineel feit. In 42% van de agressieve diefstallen zijn vrouwen het slachtoffer.

Filip Dewinter: “Opvallend is dat de vreemdelingencriminaliteit blijft hangen rond de 43%, terwijl ongeveer 20% van de Antwerpse bevolking over een vreemde nationaliteit beschikt. De toenemende naturalisatie van vreemdelingen zorgt ervoor dat heel wat daders van criminele feiten die als ‘Belg’ geregistreerd staan, van allochtone origine zijn. Uit de cijfers blijkt dat Marokkanen 4 keer zo vaak verdacht worden van een crimineel feit als Belgen. Bij Algerijnen en Roemenen loopt dit cijfer nog hoger op. Net zoals de vorige jaren kan men niet voorbij het feit dat vreemdelingen in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de vele criminele feiten gepleegd in Antwerpen. Alleen een strenge aanpak van de vreemdelingencriminaliteit kan hieraan iets veranderen. Vreemdelingen die hier een ernstig crimineel feit plegen, moeten het land worden uitgezet.”

Filip Dewinter: “Verontrustend is het hoge aantal jonge, minderjarige criminelen in Antwerpen. 1 op de 10 van de opgepakte daders zijn minderjarig, waarvan ongeveer de helft zelfs jonger dan 16 jaar. De minderjarige daders van misdrijven van vandaag zijn de zware criminelen van morgen. Niet alleen de jongeren, maar ook de ouders van deze jonge criminelen moeten verantwoordelijk worden gesteld voor de daden van hun minderjarige kinderen. Het afnemen van het kindergeld is een mogelijkheid om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.”

Als bijlage kunt u de cijfers in het antwoord van de burgemeester vinden.

Sam van Rooy
Perswoordvoerder Vlaams Belang Antwerpen

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...