PB : 23/08/2016 : Mediacijfers 2015: VRT boycot Vlaams Belang

Mediacijfers 2015: VRT boycot Vlaams Belang

 

In de reguliere televisieprogramma’s kwam de partij 0 keer aan bod

 

Stellen dat het Vlaams Belang amper aan bod komt in de nieuws- of duidingsprogramma’s op de openbare omroep is een open deur intrappen. Ook in de andere VRT-programma’s waarin politici aan het woord komen, wordt de Vlaams-nationale partij vakkundig geweerd, zo blijkt.

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch opvroeg bij mediaminister Gatz blijkt dat van alle politieke TV- en radio-optredens die in 2015 werden uitgezonden het Vlaams Belang amper 4 keer aan bod kwam, waarvan geen enkel TV-optreden. Ter vergelijking: Open VLD kwam 70 keer aan bod, CD&V 65, N-VA 59, Groen 29 en SP.a 26 keer.

Volgens Van dermeersch zijn de cijfers haast Noord-Koreaans te noemen. “Ik pleit niet voor berichtgeving waarbij aandacht voor partijen met een apothekersschaaltje wordt afgewogen, maar dit is te gortig. Geen enkel argument kan deze systematische uitsluiting rechtvaardigen”, aldus de Vlaams Belang-politica. “Het is toch hallucinant dat de partij die de thema’s die vandaag het nieuws beheersen als eerste heeft aangekaart en tot zijn corebusiness rekent, compleet wordt uitgesloten uit de berichtgeving. Ook de kwart miljoen mensen die voor het Vlaams Belang stemden betalen belastingen voor de openbare omroep”. 

Het argument dat kleine partijen minder aan bod komen dan grote, snijdt volgens Van dermeersch geen hout. Zo kwam Groen afgelopen jaar 8 keer meer aan bod dan het Vlaams Belang, terwijl ze amper een kwart meer stemmen haalde. Bovendien blijkt uit verschillende peilingen dat die verhoudingen al grondig gewijzigd zijn. In de meest recente peiling groeide het Vlaams Belang uit tot de derde partij van Vlaanderen. 

De diversiteit en pluraliteit die stelselmatig door de VRT wordt gepredikt is, aldus Van dermeersch, in de praktijk een dode mus. Het Vlaams Belang-parlementslid is de manier waarop haar partij wordt behandeld dan ook grondig beu. “Uit de studie, ‘De foto van Vlaanderen’, van de VRT in 2014 bleek al dat de standpunten van het Vlaams Belang vaak meerderheidsstandpunten zijn. Het wordt hoog tijd dat ze die meerderheid ook ernstig neemt.”     

Omdat er binnen het huidige kader weinig hoop op verandering is, pleit het Vlaams Belang – naar Frans model – voor de oprichting van een politieke instantie die erop toeziet in welke mate de openbare omroep zich houdt aan strikte regels inzake objectiviteit en neutraliteit.

Bijlagen: schriftelijke vraag Anke Van dermeersch, antwoord minister Gatz, vergelijkende grafiek aanwezigheids- en verkiezingspercentage.  

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...