PB : 21/09/2016 : Nieuw Antwerps Havenhuis: kostprijs bijna driemaal hoger dan voorzien

Nieuw Antwerps Havenhuis: kostprijs bijna driemaal hoger dan voorzien

 

Havenhuis kost 75 miljoen euro i.p.v. 28 miljoen euro

 

Poetsen ramen Havenhuis kost jaarlijks 60.000 euro

 

Een jaar later dan gepland opent donderdag a.s. het nieuwe Antwerpse Havenhuis. In 2012 waren de werken van start gegaan. De megalomane constructie zorgde voor heel wat financiële kopzorgen. Oorspronkelijk (in 2010) werd het gebouw begroot op 28 miljoen euro. Na het aanstellen van de gerenommeerde architecte Zaha Hadid steeg het bedrag naar 31,5 miljoen euro. In 2012 verhoogde de kostprijs naar maar liefst 50,9 miljoen euro. Door allerlei schadeclaims en gerechtelijke procedures werd de kostprijs uiteindelijk niet minder dan 75 miljoen euro. Bovendien kost alleen al het poetsen van de ramen jaarlijks 60.000 euro.

De euforie rond de opening van het nieuwe Havenhuis staat dus in schril contrast met het uit de hand gelopen prijskaartje. De uiteindelijke kostprijs voor dit prestigeproject is bijna driemaal groter dan zes jaar geleden werd voorzien. Uiteindelijk zijn het de havengemeenschap en de belastingbetaler die opdraaien voor de megalomane plannen van het havenbestuur en het financiële wanbeheer ter zake.

Bij monde van Filip Dewinter eist het Vlaams Belang daarom volledige transparantie in dit dossier. Het havenbestuur moet dringend gedetailleerde toelichting geven bij de definitieve kostprijs van het gebouw.

Sam van Rooy
Perswoordvoerder Vlaams Belang Antwerpen

 


 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...