PB : 20/08/2016 : Offerfeest: amper 4% PV’s thuisslachtingen leidt tot veroordeling

Offerfeest: amper 4% PV’s thuisslachtingen leidt tot veroordeling

 

Schaap in bad slachten? Geen probleem in België

 

Hoewel rituele thuisslachtingen bij wet verboden zijn, wordt wie het wel doet amper bestraft. Amper 4 procent van de klachten eindigt in een effectieve veroordeling. Volgens Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas, die de cijfers opvroeg bij justitieminister Geens (CD&V), is er sprake van een feitelijk gedoogbeleid.

Over drie weken vieren honderdduizenden moslims het Offerfeest. Traditiegetrouw hoort daar de discussie omtrent het onverdoofd slachten van het offerdier bij. Zoals intussen bekend is het ritueel en onverdoofd slachten enkel toegelaten in erkende slachthuizen. Wie daar echter zijn laars aan lapt, heeft amper kans om bestraft te worden, zo blijkt. Zo eindigen processen verbaal over thuisslachtingen in 96 procent van de gevallen in de juridische prullenmand. Van de 158 klachten die tussen 2012 en 2014 binnenkwamen bij de parketten kwam het bij  amper 7 tot een veroordeling bij de correctionele rechtbank. Illustrerend: in Brussel werd op drie jaar tijd welgeteld één dagvaarding voor thuisslachting geregistreerd.  

Volgens Pas is het aantal klachten dat tot bij de parketten geraakt een fractie van het totaal aantal thuisslachtingen.“Dierenrechtenrechtenorganisaties schatten het reële aantal op een veelvoud”, aldus Pas. “De enkelingen die dan wel bij de kraag gevat worden, worden vervolgens ongemoeid gelaten. Als er al een proces verbaal wordt opgesteld,  is de kans dat men ongestraft blijft 24 keer groter dan dat men wel gestraft wordt. Hier is sprake van een systemisch gedoogbeleid”.

Het Vlaams Belang-kamerlid ziet in de cijfers hét bewijs dat de huidige wetgeving een lege doos is. “Minister Weyts mag nog zoveel van de daken schreeuwen dat thuisslachtingen niet mogen, als Justitie niet volgt, zijn het woorden in de wind.”

De partij herhaalt haar pleidooi voor een totaalverbod zoals dat ook in Denemarken, IJsland, Zweden, Zwitserland en Noorwegen het geval is.

Bijlagen: vraag Barbara Pas en antwoord minister van justitie, Koen Geens. 

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...