PB : 20/07/2016 : Koning beledigt terreurslachtoffers 22 maart

Koning beledigt terreurslachtoffers 22 maart

 

Tom Van Grieken: “Waarom veroordeelt de koning diegenen niet die de terreur in onze samenleving organiseren in plaats van diegenen die onze samenleving willen beschermen?”

 

“Met zijn uitspraken beledigt koning Filip de 132 slachtoffers van 22 maart – en bij uitbreiding al diegenen die het slachtoffer werden van islamitische terreur.” Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een striemende reactie op de 21 juli-toespraak van koning Filip.“Waarom veroordeelt de koning diegenen niet die de terreur in onze samenleving organiseren in plaats van diegenen die onze samenleving willen beschermen”, klinkt het. De partij eist dat de regeringspartijen de koning op zijn grondwettelijke plicht wijzen.     

Het Vlaams Belang reageert met ongeloof en verbijstering op de politieke uithaal van koning Filip in zijn 21-juli-toespraak. In een weinig verhullende passage wees de koning met een beschuldigende vinger richting ‘valse profeten, die munt slaan uit deze breuklijnen en kwetsbaarheden.’ Een duidelijke vingerwijzing naar al diegenen die al jaar en dag een felle politieke strijd voeren tegen de islamisering en het hiermee gepaard gaand geweld.

“Naast het grondwettelijke feit dat de koning niet aan politieke inmenging mag doen, vergist hij zich in zijn donderpreek schromelijk van tegenstander”, aldus Van Grieken. Volgens de Vlaams Belang-voorzitter zet het onverkozen staatshoofd – geheel in lijn met de koninklijke traditie – de wereld op zijn kop. “Op een moment dat de jihadistische oorlog tegen het Westen zich op de meest wrede wijze uit in onze steden en gemeenten, acht de koning het nodig diegenen te misprijzen die hiervoor waarschuwden én er dagelijks een democratische strijd tegen voeren”.

Volgens Van Grieken “bevestigt de koning de moslimgemeenschap bovendien opnieuw in haar favoriete slachtofferrol en rechtvaardigt hij impliciet de strijd van de islam tegen het Westen die zich dagelijks in Europa afspeelt.”   

Gezien de ministeriële verantwoordelijkheid – conform artikel 88 van de grondwet – is de koning onverantwoordelijk voor zijn uitspraken. Die verantwoordelijkheid ligt integraal bij de regering. “Het Vlaams Belang zal in de Kamer dan ook eisen dat álle regeringspartijen deze gerichte politieke aanval veroordelen en de nodige stappen zetten om het staatshoofd in de toekomst aan zijn grondwettelijke plichten te houden”, aldus nog Van Grieken.      

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...