PB 18/07/2017: Europese Top: Belgische regering pleit uitdrukkelijk niet voor terugsturen migranten naar Afrika

Europese Top: Belgische regering pleit uitdrukkelijk niet voor terugsturen migranten naar Afrika
 

N-VA voert voor de camera’s oppositie tegen haar eigen regeringsbeleid
 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo pleitte afgelopen weekend terecht voor de stopzetting van de Belgische deelname aan de missies in de Middellandse Zee. Nu blijkt echter dat de Belgische delegatie op de EU-top gisteren zedig zweeg over de missies op de Middellandse Zee.

Uit cijfers die Barbara Pas opvroeg bij minister van defensie Steven Vandeput (N-VA) bleek eerder dat de schepen van de Belgische marine exact hetzelfde doen als die NGO’s die nog niet zo lang geleden onder vuur lagen van Francken. Zo bracht de Belgische marine tussen mei 2015 en december 2016 niet minder dan 2.047 vluchtelingen over naar Italië. Nadat het Vlaams Belang hem met deze hypocriete houding confronteerde, heeft Francken zijn communicatie bijgestuurd. Sinds afgelopen weekend pleit hij namelijk onomwonden voor de stopzetting van de missies in de Middellandse zee. Hij liet echter na om daarbij te vermelden dat deze missies juist onder de bevoegdheid vallen van zijn partijgenoot Steven Vandeput.

Na de Europese topontmoeting van gisteren merkte EU-gezante Federica Mogherini bovendien op dat ze de Belgische delegatie binnenskamers niet had horen pleiten voor het terugsturen van migranten naar Afrika.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hekelt dan ook de hypocriete houding van Francken: “Blijkbaar vertelt de Belgische regering binnenskamers op een EU-top iets helemaal anders dan Theo Francken aan de bevolking in Vlaanderen. Terwijl Theo Francken hier op tafel klopt voor pushbacks, zwijgt de Belgische delegatie zedig waar ze hun mond moeten en kunnen opentrekken. Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden. Het lijkt wel of de N-VA oppositie voert tegen het beleid van haar eigen regering.”

Bob De Brabandere
Politiek secretaris van de voorzitter

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...