PB : 18/06/2016 : Vertaalwerk voor criminele immigranten kost belastingbetaler dagelijks 19.000 euro

Vertaalwerk voor criminele immigranten kost belastingbetaler dagelijks 19.000 euro

 

Verdachten of beklaagden die geen van de drie landstalen machtig zijn, hebben eveneens recht op kosteloos vertaalwerk. Aan dat recht hangt echter een prijskaartje vast. Afgelopen jaar liep de rekening voor het vertaalwerk op tot net geen 7 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas bemachtigde bij justitieminister Geens (CD&V).

De cijfers bewijzen volgens Pas dat de gevolgen van de immigratiecrisis zich niet alleen beperken tot huisvesting, uitkeringstoerisme en onderwijs. Het weegt ook  op de nu al precaire budgetten van justitie. Waar in 2011 voor het vertaalwerk nog 5,8 miljoen werd neergeteld, liep dat vorig jaar al op tot net geen 7 miljoen of zo’n slordige 19.000 euro per dag. Goed voor een stijging van 18 procent in amper vier jaar. Indien we ook het tolkwerk erbij nemen, bedraagt de rekening zelfs 19 miljoen euro, berekende Pas. Zoals verwacht, spant het gerechtelijk arrondissement Brussel de kroon met een kostprijs van 1,4 miljoen euro aan vertaaldiensten.   

Ook niet geheel onverwacht is Arabisch, naast Frans en Nederlands, de meest voorkomende taal waarnaar moet worden vertaald. “Gezien de massieve besparingen bij justitie – en de steeds groter wordende straffeloosheid die daar het gevolg van is – is het meer dan bedenkelijk dat de belastingbetaler moet opdraaien voor gratis vertaal- en tolkdiensten voor mensen die onze gastvrijheid ‘belonen’ met criminaliteit”, reageert Pas.

Op zich heeft het Vlaams Belang geen bezwaar met het recht op vertaaldiensten. “Maar door de enorme omvang van de immigratie – vorig jaar alleen al goed voor 160.000  nieuwkomers – zijn dergelijke faciliteiten budgettair onhoudbaar”, aldus Pas.

Bijlage: Schriftelijke vraag van Barbara Pas en antwoord van minister Geens

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...