PB : 18/05/2016 : Brein aanslagen kreeg al in 2014 uitwijzingsbevel zonder gevolg

Brein aanslagen kreeg al in 2014 uitwijzingsbevel zonder gevolg

 

Barbara Pas: “De opeenstapeling van nalatigheid in combinatie met een quasi totale straffeloosheid en een falend uitwijzingsbeleid waren de perfecte ingrediënten voor de explosieve cocktail die op 13 november en 22 maart ontplofte”

 

Mohamed Belkaïd, het brein achter de aanslagen in Parijs en hoofdkompaan van Salah Abdeslam kreeg begin 2014 het bevel om het land te verlaten. Maar dat bleef zonder gevolg, blijkt nu.

De feiten kwamen vandaag aan het licht in de Kamer na een vraag van Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas aan staatssecretaris Francken. Gezien het Vlaams Belang uitgesloten is van deelname aan de onderzoekscommissie die de aanslagen van 22 maart onderzoekt, gebruikte Pas een parlementaire omweg via de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Gevraagd naar de gerechtelijke voorgeschiedenis van de daders kreeg ze van Francken het onthutsende antwoord dat de man – die als leider wordt beschouwd van het bloedbad in Parijs – reeds in maart 2014 geklist werd door de politie wegens diefstal. Maar die liet hem lopen met een schriftelijk bevel het land te verlaten en een inreisverbod van drie jaar. Tot de uitvoering van het bevel kwam het niet wegens ‘niet prioritair’.

“De doorslaggevende rol van Belkaïd bij de verschillende aanslagen toont aan dat deze vergevorderde nonchalance een dodelijke blunder was. Een zoveelste op rij”, reageert Pas verwijzend naar de opeenstapeling van blunders van de Belgische autoriteiten met betrekking tot de kamikazebroers El Bakraoui en Abdeslam.

“De opeenstapeling van nalatigheid in combinatie met een quasi totale straffeloosheid en een falend uitwijzingsbeleid zorgt voor een ideale omgeving waarin de terroristen kunnen gedijen en waren dan ook de perfecte ingrediënten voor de explosieve cocktail die op 13 november en 22 maart ontplofte”, aldus Pas.  

Het Vlaams Belang-kamerlid pleit dan ook voor een sluitende opvolging van de uitwijzingsbevelen. “Zolang uitwijzingsbevelen niet gevolgd worden door een effectieve uitwijzing zullen deze feiten zich blijven herhalen”, argumenteert Pas. Ze houdt dan ook een vurig pleidooi voor het drastisch opkrikken van de plaatsen in de gesloten terugkeercentra.

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...