PB : 17/10/2016 : Vlaams Belang gemuilkorfd bij debat over beleidsverklaring

Vlaams Belang gemuilkorfd bij debat over beleidsverklaring

 

Barbara Pas: “Net als de erkende fracties zijn wij verkozen door het volk en hebben wij het spreekrecht in het parlement. Indien men ons dat ontneemt, kan men de winkel beter sluiten.”

 

Tijdens het debat over de beleidsverklaring van premier Michel zijn alle niet-erkende fracties opgestapt. In tegenstelling tot de erkende fracties kregen zij niet de gelegenheid te reageren. “Een aanfluiting van de parlementaire democratie”, reageert Barbara Pas.

Net zoals de volksvertegenwoordigers van de grotere erkende fracties hebben de niet-erkende Kamerfracties spreekrecht nadat een regeringslid heeft gesproken. Tijdens de plenaire zitting maandagavond werd echter voor de eerste keer aan dat recht getornd. Nadat de fracties van de grote politieke families het woord hadden genomen, nam premier Michel het woord om zijn nietszeggende beleidsverklaring nog eens over te doen.Dat dat net samenviel met de live-verslaggeving van de nieuwszenders lijkt allerminst toeval.

Hoewel het vervolgens aan het Vlaams Belang was om te reageren, weigerde Kamervoorzitter Bracke dat ons te geven en gaf hij het woord opnieuw aan de grootste oppositiepartij, de PS. Een ongezien tafereel. Uit protest verlieten alle niet-erkende fracties het halfrond. “Dit is ongezien. Het is bovendien een complete aanfluiting van de parlementaire democratie. Net als de erkende fracties zijn wij verkozen door het volk en hebben wij het spreekrecht in het parlement. Indien men ons dat ontneemt, kan men de winkel beter sluiten. Dan is het tenminste duidelijk”, aldus een onthutste Pas in een reactie.

Lees hier de tussenkomst van Barbara Pas die ze niet mocht geven

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...