PB 17/05/2017: Vlaamse sociale inspecteurs derde productiever dan Waals-Brusselse collega’s

Vlaamse sociale inspecteurs derde productiever dan Waals-Brusselse collega’s
 

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams Belang-senator Guy D’haeseleer bij minister van Werk Peeters blijkt dat de Vlaamse sociale inspecteurs en controleurs een derde productiever zijn dan hun Brusselse en Waalse collega’s.

Zo voerde een gemiddelde Vlaamse controleur 159 controles uit terwijl hun Waalse collega’s amper aan 111 kwamen. Een productiviteitsverschil van 31 procent. Met de Brusselse collega’s is het verschil met 103 controles of 36 procent nóg groter.  Guy D’haeseleer: “Dit toont opnieuw aan dat er in Franstalig België een andere controlecultuur bestaat dan in Vlaanderen, ondanks identieke wetgeving.” 

Volgens D’haeseleer bestaan er ook in dit domein twee totaal verschillende realiteiten in dit land. Hij pleit daarom voor de regionalisering van de sociale inspectiediensten. “Het is onrechtvaardig dat er met twee snelheden wordt gewerkt in de strijd tegen sociale fraude. Door de bevoegdheid over te hevelen naar de deelstaten en de inkomsten regionaal te innen krijgt Vlaanderen loon naar werk. Bovendien responsabiliseren we op die manier ook Wallonië en Brussel.” D’haeseleer vraagt minister van Werk Kris Peeters de discrepantie te verklaren.

Peter Lemmens
Fractiesecretaris

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...