PB : 17/04/2016 : 82 procent teruggekeerde IS-ers nog steeds uitkeringsgerechtigd

82 procent teruggekeerde IS-ers nog steeds uitkeringsgerechtigd

 

Minder dan 1 op 5 teruggekeerde jihadisten geschrapt uit bevolkingsregister

 

Filip Dewinter: “De Belgische staat lijkt wel een wilde weldoener voor jihadisten”

 

Van de 113 teruggekeerde Syriëstrijders of leden van IS met een bevolkingsdossier in het Rijksregister zijn er slechts 21 geschrapt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Filip Dewinter bemachtigde.

Dewinter vroeg de cijfers op bij minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Hieruit blijkt dat de teruggekeerde Syriëstrijders voornamelijk uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (61) en de provincies Luik (17) en Antwerpen (15) komen. Meer dan drie vierde beschikt – onder meer – over de Belgische nationaliteit en staat dus ingeschreven in onze bevolkingsregisters. “Hierdoor kunnen zij beroep doen op het royale Belgische uitkeringsbeleid”, aldus Dewinter.  

Wilde weldoener

Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever als Brussels burgemeester Yvan Mayeur kondigden in het verleden reeds aan dat ze Syriëstrijders uit de bevolkingsregisters zouden schrappen, waardoor ze sociale rechten zoals het recht op een uitkering verliezen. Nu blijkt echter dat dit bij minder dan één op vijf teruggekeerde Syriëstrijders ook daadwerkelijk gebeurt, 18 procent om precies te zijn. “Dat betekent dat 82 procent onder hen nog steeds uitkeringsgerechtigd is”, aldus Dewinter. “De Belgische staat lijkt wel een wilde weldoener voor jihadisten.”

Dewinter eist dan ook dat de gemeenten meer dan één tandje bijsteken: “De stoere verklaringen van de burgervaders bleken vooral bestemd voor de galerij. De kloof tussen hun stoere woorden in de pers en hun schamele daden op het terrein is hemelsbreed.”  Volgens het Vlaams Belang-kamerlid  hebben mensen die meewerkten aan de horror van IS hier geen plaats, laat staan dat zij aanspraak kunnen maken op onze sociale voorzieningen. Dewinter eist dan ook dat dat de talloze verklaringen om teruggekeerde jihadisten te schrappen uit de bevolkingsregisters omgezet worden in daden.  

Tikkende tijdbommen

Al even treffend vindt Dewinter dat 1 op 4 (24 procent) teruggekeerde IS-ers, die zelfs niet over onze nationaliteit beschikken, de toegang tot ons land niet werd ontzegd, laat staan dat ze werden uitgewezen. Zo blijken onder meer Russische, Algerijnse en Marokkaanse IS-ers op ons grondgebied te vertoeven. “Dit zijn tikkende tijdbommen en de Belgische regering weigert ze onschadelijk te maken.”

Bijlage: antwoord van minister Jambon

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...