PB 16/08/2017: 44 procent gevangenen is buitenlander

44 procent gevangenen is buitenlander
 

Bijna 1 op 2 gevangenen in dit land is vreemdeling. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris bij minister van Justitie Koen Geens bemachtigde. Net zoals de voorbije jaren spannen Marokkanen de kroon.

Van de 10.618 gedetineerden die afgelopen jaar in een Belgische gevangenis zaten, beschikten er 4.707 niet over de Belgische nationaliteit. Bijna 1 op 2 gevangenen is dus vreemdeling. Voor een goed begrip: wie over een dubbele nationaliteit beschikt, wordt als Belg aanzien.

Het meest vertegenwoordigd zijn Marokkanen (1.033) en Algerijnen (559), gevolgd door Roemenen (349). Die laatste groep verdubbelde in vergelijking met 2008, wat voornamelijk is te verklaren door de activiteit van zogenaamde ‘rondtrekkende dadergroepen’ die zich hebben gespecialiseerd in woninginbraken.

1 op 3 gevangenen is illegaal

Al even opmerkelijk is het enorme aandeel illegalen. Niet minder dan 1 op 3 gedetineerden had geen verblijfsrecht toen hij werd opgepakt. In Antwerpen loopt dat zelfs op tot 1 op 2. In totaal gaat het om 3.081 gedetineerden.

Gezien het buitenproportionele aandeel van vreemdelingen in onze gevangenissen en de enorme kost voor de belastingbetaler pleit het Vlaams Belang ervoor vreemdelingen systematisch hun straf te laten uitzitten in hun thuisland. Kamerlid Jan Penris: “Die maatregel zou niet alleen een fikse besparing opleveren, maar meteen ook een oplossing bieden voor het aanhoudende probleem van de overbevolking in onze gevangenissen. Het uitzicht een gevangenisstraf te moeten uitzitten in het thuisland zou bovendien een niet te onderschatten afschrikkend effect hebben op potentiële buitenlandse criminelen”.

“Geen terugname, geen centen”

Om druk te leggen op de landen die hun criminelen weigeren terug te nemen, stelt het Vlaams Belang-Kamerlid voor de koppeling te maken met het budget voor ontwikkelingssamenwerking. “In 2016 spendeerde België 2,2 miljard aan ontwikkelingssamenwerking. Vaak gaat dat naar landen die weigeren hun criminele onderdanen terug te nemen. Laat ons dat als onderhandelingsinstrument gebruiken. Landen die hun criminele onderdanen weigeren terug te nemen, kunnen ook geen aanspraak maken op ontwikkelingsgeld, aldus Penris.

Bijlage: vraag Jan Penris en antwoord minister van justitie Geens.  

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...