PB : 14/10/2016 : Ontruiming Calais: Vlaams Belang voert zondag symbolische grensactie

Ontruiming Calais: Vlaams Belang voert zondag symbolische grensactie

 

Sluit de grenzen: geen Calais aan onze kust

 

Voorzien van een metershoge slagboom voert het Vlaams Belang aanstaande zondag een symbolische actie aan de Frans-Belgische grensovergang in Adinkerke. Door de nakende ontruiming van de ‘Jungle van Calais’ vreest de partij voor een massale instroom van illegalen in de Kuststreek.  

Naar alle verwachtingen wordt volgende week de “Jungle” in Calais ontruimd. In het tentenkamp verblijven naar schatting zo’n 10.000 illegalen, wiens enige betrachting het is om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

De Franse overheid wil met de ontruiming de illegalen verspreiden over opvangcentra in de rest van Frankrijk waarbij ze zullen aangespoord worden om een reguliere asielprocedure op te starten. De vrees leeft echter, zeker in de grensstreek, dat heel wat illegalen alsnog zullen proberen om Groot-Brittannië te bereiken via Zeebrugge, Nieuwpoort en Oostende. In Zeebrugge maar ook in Jabbeke worden de afgelopen dagen steeds meer illegalen gesignaleerd en nu reeds hebben mensensmokkelaars hun werkterrein verlegd naar Zeebrugge om illegalen te ronselen om de oversteek te maken.

Nu reeds is duidelijk dat de  instroom van illegalen niet zonder gevolgen zal blijven. Zoals de ervaring ons reeds in het verleden leerde, zorgt illegaliteit niet alleen voor overlast, maar ook voor criminaliteit. Afgelopen woensdag nog waarschuwde Vlaams Volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin in het Vlaams Parlement voor de nefaste gevolgen van de illegaleninflux aan onze kust. “De economische sector, het kusttoerisme en de haven van Zeebrugge zullen in toenemende mate de schadelijke gevolgen dragen”, aldus Sintobin tijdens de plenaire zitting.  

Voor het Vlaams Belang volstaan enkele extra grenscontroles of patrouilles niet. Van zodra de ontruiming van de Jungle in Calais start, moeten de grenzen in West-Vlaanderen met Frankrijk onmiddellijk potdicht. Geen enkele illegaal mag het land binnen, wie er toch door glipt moet onmiddellijk worden teruggestuurd. “Wij willen geen tweede Calais aan onze Vlaamse kust”, stelt Sintobin. Het Vlaams Belang-parlementslid pleit bovendien voor de – tijdelijke –  inzet van militairen in de grensstreek. “Als in Brussel het leger wordt ingezet om de veiligheid te garanderen, moet dat in de huidige omstandigheden ook hier kunnen”, klinkt het.    

Om dit te onderstrepen voert het Vlaams Belang, in aanwezigheid van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Vlaams Volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin, zondag actie aan de grensovergang.

Wanneer: Zondag 16 oktober 2016 om 11u

Waar: De grensovergang tussen Adinkerke en Bray-Dunes

 t.h.v. Total tankstation Duinhoekstraat 179, Adinkerke (De Panne)

Contactverantwoordelijke 

Stefaan Sintobin

0495/36.00.75

stefaan.sintobin@vlaamsparlement.be   

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...