PB 14/09/2017: Politieagenten drie keer langer thuis na agressie

Politieagenten drie keer langer thuis na agressie
 

Filip Dewinter wil nultolerantie en strengere straffen
 

De jongste dagen kwam de problematiek van agressie tegen politieambtenaren opnieuw in het nieuws naar aanleiding van een aantal incidenten in Borgerhout waar allochtonen enkele agenten meermaals belaagden.

Terwijl het aantal gevallen van agressie tegen agenten quasi stabiel is gebleven, is de ernst van die agressie fors toegenomen. Uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter opvroeg bij minister Jambon blijkt dat het aantal dagen arbeidsongeschiktheid ingevolge agressie tegen politiemanschappen op één jaar tijd verdrievoudigd is. Terwijl er in 2013 2.936, in 2014 3.864 en in 2015 ’slechts’ 3.016 dagen arbeidsongeschiktheid werden genoteerd, liep dit in 2016 op tot niet minder dan 9.049 dagen. Anders uitgedrukt: in 2015 werden gemiddeld 3,7 dagen arbeidsongeschiktheid per agressiegeval gemeld; in 2016 liep dat gemiddeld echter op tot 11,5 dagen. De minister wijt deze forse stijging aan “feiten van terrorisme” die zich in 2016 hebben voorgedaan.

Dat verklaart volgens Dewinter echter niet alles. “Feiten zoals we die onlangs zagen in Borgerhout bewijzen dat agressie tegen agenten steeds driester wordt. Het is duidelijk dat bepaalde ‘jongerengroepen’ geen enkel respect meer hebben voor onze politieambtenaren. Met hun uniform vertegenwoordigen onze politiemanschappen nochtans onze wetten en normen. Reden te meer om dit wangedrag strenger te bestraffen. Hoog tijd dus voor een nultolerantie en strengere straffen.”

Bijlage: antwoord minister Jambon 

Peter Lemmens
Fractiesecretaris

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...