PB 12/10/2017: Brusselse ordonnanties tegen discriminatie bij aanwervingen: Vlaams Belang gekant tegen verklikkingspraktijken en tegen samenwerking met anti-Vlaams UNIA

Brusselse ordonnanties tegen discriminatie bij aanwervingen: Vlaams Belang gekant tegen verklikkingspraktijken en tegen samenwerking met anti-Vlaams UNIA
 

Morgen (vrijdag 13/10) worden in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement enkele ordonnanties gestemd die het de overheid toelaten om in hun jacht op zogenaamd “discriminerende” werkgevers gebruik te maken van gerichte controles mits ‘mystery calls’, anonieme controles of valse CV’s.

Het Vlaams Belang zal tegen deze ordonnantie stemmen. Brussels Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens : “Het inschakelen van deze zgn ‘praktijktesten’ is niets anders dan het gebruik van hatelijke verklikkingspraktijken die er ondanks uitdrukkelijke verkiezingsbeloftes van de N-VA ook op federaal vlak gaan aankomen. Wat betreft de aanwervingen lijkt het me nogal duidelijk dat een werkgever die op een ietwat ernstige manier met zijn bedrijf bezig is, in de eerste plaats die mensen aanwerft die de nodige competenties hebben. Ik denk dat werkgevers op basis van competenties mogen aanwerven wie ze willen, zonder dat ze zich daarvoor moeten verantwoorden en zonder dat hen al dan niet expliciet bepaalde quota worden opgedrongen. Een systeem organiseren waarbij er bij aanwervingen steeds een ‘big brother’ over de schouder van de werkgevers meekijkt, doet denken aan praktijken van totalitaire regimes.”

Het is bovendien maar al te gemakkelijk werkgevers de zwarte piet door te spelen wanneer bepaalde groepen niet aan een job geraken. Dat mensen met een arbeidshandicap en 50-plussers vooralsnog te weinig aan bod komen op de arbeidsmarkt heeft niet alleen met de keuze van de werkgevers te maken, maar vooral ook met een beleid dat er niet voor zorgt dat de aanwerving van die mensen aantrekkelijk genoeg is. Dat grote groepen vreemdelingen soms niet aan werk geraken heeft ook zeker niet altijd te maken met discriminatie, maar heel vaak met het feit dat het francofone onderwijs er niet in slaagt om tweetaligen aan de arbeidsmarkt af te leveren. Maar blijkbaar is het voor de traditionele machtspartijen gemakkelijker om nog maar eens de racisme-kaart te trekken en de zwarte piet door te schuiven naar de werkgevers, eerder dan het eigen falen van het beleid te moeten inzien.

Tenslotte is het Vlaams Belang ook niet te spreken over de samenwerking met UNIA. Deze overgesubsidieerde instelling weigert nog steeds om het anti-Vlaams racisme in Brussel aan te pakken, en is dus wel bijzonder slecht geplaatst om zich over ‘racisme’ in Brussel uit te spreken.

Stijn Hiers
Fractievoorzitter in het Brussels Parlement

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...