PB : 12/04/2016 : Schuldkwijtschelding Griekenland is er een te veel

Schuldkwijtschelding Griekenland is er een te veel

 

Belgische regering veel te passief

 

Gerolf Annemans: “Zet de Grieken in hun eigen belang uit de euro”

 

Europees Parlementslid Gerolf Annemans bijt zich al geruime tijd vast in de economische dossiers op Europees vlak. Aldus greep Annemans als enige parlementslid uit Vlaanderen de kans om, binnen de tijdspanne van een week, zowel vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank (ECB) als van de EU-Commissie te ondervragen over een mogelijke schuldkwijtschelding voor Griekenland.

Wat blijkt? Overal worden de neuzen nu in de richting van een nieuwe schuldkwijtschelding voor Griekenland geduwd. Vorige week had Annemans de ECB reeds ontfutseld dat ze een schuldkwijtschelding zal goedkeuren. Gisteren ondervroeg het Vlaams Belang-parlementslid ter zake Europees Commissaris voor Economische en Financiële aangelegenheden Pierre Moscovici. Annemans vroeg wederom wat het standpunt van de Europese Commissie is aangaande de schuldkwijtschelding voor Griekenland. Moscovici liet weten dat de schuldenberg van Griekenland draaglijk moet worden, maar dat er voorlopig 'weinig appetijt' bij de andere lidstaten bestaat om de schulden kwijt te schelden.

Volgens Annemans een duidelijk bewijs dat stukje bij beetje nu ook politiek de geesten rijpen om Griekenland een nieuwe bail-out te schenken. Immers, Angela Merkel had in het verleden ook 'weinig appetijt' om de Grieken nieuwe hulppakketten te bezorgen, maar toch vlogen de miljarden aan steun iedere keer vlotjes richting Athene. Ook het bericht – van dinsdag 12 april jl. – dat Jans Weidmann, voorzitter van de Duitse Bundesbank, plots instemt met het huidige ECB-beleid van Mario Draghi is zonder meer zorgelijk te noemen.

Nadat het Internationaal Muntfonds (IMF) al recent aangaf voorstander te zijn van een schuldkwijtschelding voor Griekenland, schuiven nu ook de ECB en de Europese Commissie stukje bij beetje op in hun retoriek. Gerolf Annemans trekt aan de alarmbel en vindt dat de Belgische regering een einde moet maken aan het kritiekloos lidmaatschap van de euro-zone en al haar negatieve gevolgen.

In het belang van de Grieken moeten de Grieken uit de eurozone gezet worden. Het zou de roeping en de taak van de federale regering met de kracht van verandering moeten zijn, om de sluizen van de schuldkwijtschelding niet open te zetten. Zowel Portugal als Italië met vergelijkbare schuldratio's zullen dan immers de volgende zijn die om schuldkwijtschelding vragen. Integendeel moet een einde gesteld worden aan een euro-concept dat aan zijn constructiefouten is ten onder gegaan.

Bekijk hier de tussenkomst van Gerolf Annemans

Dimitri Hoegaerts
Woordvoerder Gerolf Annemans

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...