PB : 12/02/2016 : Vlaams Belang wil fiscale discriminatie alleenstaanden aanpakken

Vlaams Belang wil fiscale discriminatie alleenstaanden aanpakken

 

Tom Van Grieken: “Gezinsvriendelijkheid mag geen synoniem zijn voor het discrimineren van alleenstaanden”

 

Aan de vooravond van Valentijn stelt het Vlaams Belang voor om de fiscale discriminatie van alleenstaanden aan te pakken. Nergens ter wereld worden singles zo zwaar belast dan in België.

Single zijn is een dure zaak – zeker in België. Ons fiscaal stelsel dateert nog van de periode waarin alleenstaanden eerder de uitzondering waren. Vandaag echter, bestaat één op drie huishoudens uit één persoon. In de grootsteden is dat zelfs 1 op 2. De OESO-statistieken tonen aan dat een alleenstaande met een voltijdse baan nergens ter wereld zwaarder belast wordt dan in dit land. Voor elke 100 euro die je als alleenstaande bruto verdient moet je er 56 afstaan, voor iemand met een hoger inkomen is dat zelfs 60 euro. In de andere OESO-landen is dat met 36 euro bijna de helft.

Alleenstaanden hebben nochtans dezelfde vaste kosten als koppels, maar dragen deze kosten alleen. Bovendien kunnen koppels tot 30 procent van hun inkomsten doorschuiven naar de belastingbrief van hun minder verdienende partner om zo in een lagere belastingschijf terecht te komen.

Ook bij de aftrek van hun woonlening zijn eenpersoonsgezinnen de pineut. Wie een hypothecaire lening afsluit, krijgt een belastingvermindering van 2.280 euro. Aangezien deze fiscale aftrek per persoon wordt toegekend en niet per woning loopt de rekening voor alleenstaanden dubbel zo hoog op als voor samenwonenden.

Hetzelfde stramien bij de grondbelasting, het zogenaamde kadaster. Ook daar wordt de belasting geheven per huis en niet per persoon. Een discriminatie die kan oplopen tot ver boven de 1.000 euro op jaarbasis.    

Verder is er ook sprake van een verregaande onrechtvaardigheid bij de energieheffing, intussen bekend als de Turteltaks. Die bedraagt 100 euro per aansluitpunt en niet per persoon. Ook hier is de single dus de fiscale klos. Maar ook bij de provinciebelasting, de erfbelasting en de waterfactuur moeten alleenstaanden een pak dieper in de buidel tasten.  

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Wij pleiten voor een gezinsvriendelijk beleid, maar gezinsvriendelijkheid mag geen synoniem zijn voor het discrimineren van alleenstaanden. Nu is de filosofie dat de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dat is de wereld op zijn kop”. De partij pleit daarom voor een belastinghervorming waarbij de heffing los moet staan van de samenlevingsvorm. “De juiste fiscale eenheid moet het individu zijn en niet de woning of het aansluitpunt”, aldus Van Grieken.

De partij kondigt een reeks parlementaire initiatieven aan om paal en perk te stellen aan de fiscale discriminatie van alleenstaanden.   

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...