PB : 08/09/2016 : Vervroegde vrijlatingen: geen oplossing, maar fout signaal

Vervroegde vrijlatingen: geen oplossing, maar fout signaal

 

Geen ‘verandering’: regering zet laks justitiebeleid onverminderd verder

 

Vandaag raakte bekend dat Justitieminister Geens gedetineerden met een celstraf tot drie jaar  vervroegd wil vrijlaten.  Daarmee voert deze regering de straffeloosheid nog verder op en doet ze in feite niets anders dan het lakse beleid van de regering-Di Rupo verderzetten. Om het probleem van de overbevolking in de gevangenissen ‘op te lossen’ werd het strafbeleid in dit land steeds verder uitgehold, ingekort en omgebouwd, tot er bijna niets meer van is overgebleven. Met de nieuwste aankondiging van Geens doet deze regering daar vandaag nog een schep bovenop. In geen enkel ander Westers land wordt zo lichtzinnig omgesprongen met de opgelegde gevangenisstraffen.

De vervroegde vrijlating van criminelen is niet alleen een slecht  signaal; het is evenmin een duurzame oplossing voor de overbevolking in onze gevangenissen. Nederland, dat ooit met dezelfde problematiek werd geconfronteerd, koos er jaren geleden voor om àlle opgelegde straffen daadwerkelijk uit te voeren, waardoor het signaal werd uitgezonden dat straffeloosheid niet langer bestond – met een dalende criminaliteit en leegstaande cellen tot gevolg. Het Nederlandse voorbeeld toont aan dat wie een duurzame oplossing wil, niet moet kiezen voor een (nog) lakser beleid, maar voor  een verstrakking ervan.

Het Vlaams Belang wenst er bij deze gelegenheid bovendien aan te herinneren dat liefst 47 procent van de gevangenisbevolking bestaat uit vreemdelingen. Er moet dan ook eindelijk werk gemaakt worden van een beleid dat ervoor zorgt dat buitenlandse criminelen hun straf in het thuisland uitzitten. Dat zou niet alleen een fikse besparing opleveren, maar ook ontradend werken op potentiële buitenlandse criminelen én een efficiënte oplossing beiden voor het aanslepende probleem van de overbevolking in de gevangenissen. Helaas blijft zo’n beleid, dat al meer dan tien jaar geleden werd aangekondigd, ook onder deze regering grotendeels dode letter.

Ook op het vlak van justitie en veiligheid is van de veel beloofde ‘verandering’ geen sprake. Tot grote ergernis van de rechters, tot frustratie van de politie, tot onvrede van de samenleving en tot groot jolijt van de criminelen. 

Tom Van Grieken
Voorzitter Vlaams Belang

 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...