PB : 06/10/2016 : Dader aanslag politieagenten wel degelijk moslimextremist

Dader aanslag politieagenten wel degelijk moslimextremist

 

Opnieuw link met SP.a-parlementslid Fouad Ahidar

 

De zoveelste ‘verwarde lonewolf’. Dat is zowat de teneur als het gaat over Hicham Diop, de ex-militair die gisteren in Schaarbeek enkele agenten trachtte te vermoorden. Volgens Vlaams Belang-parlementslid Dominiek Lootens is die these echter op drijfzand gebouwd.

Volgens vrienden en familie heeft de ‘verwarde jongeman’ uiteraard niets te maken met de islam, en zou hij al zeker niet geradicaliseerd zijn. Neen, de brave man zou enkel getraumatiseerd zijn omdat hij in 2011 werd aangereden door een politiewagen.

Een beetje dieper graven leert ons echter dat de realiteit anders is. Zo stond Diop reeds in 2003 – lang voordat hij werd aangereden – op een verkiezingslijst van de PCP: Parti citoyenneté prospérité. Dat was een politieke partij die werd geleid door Jean-François Bastin: één van Brussels meest gekende moslimfundamentalisten. Bastin richtte later ook Musulmans.be op, samen met Redouane Ahrouch – Anderlechtse gemeenteraadslid voor de partij Islam.

Daarnaast was Hicham Diop ook een actief lid van het Centre Islamique Belge dat geleid werd door Basam Ayachi. Dat is dan weer een extremist die samen met zijn zoon ging vechten in Syrië, en daarvoor uitgebreid gefeliciteerd werd door Fouad Ahidar, SP.a-ondervoorzitter van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. “Fais attention à toi cher Abderahman. Quelqu’un doit le faire malheureusement, fais attention. Nos prières sont avec toi”.(‘Pas op jezelf, lieve Abderahman. Iemand moet het jammer genoeg doen. Onze gebeden zijn met jou’). Alsof dit niet genoeg was deelde Ahidar gelijktijdig een foto van een fiere, gewapende Ayachi junior. Ironisch genoeg verklaarde Ahidar achteraf dat de Ayachi’s hoegenaamd geen extremisten zijn “anders waren ze al lang tegengehouden door de staatsveiligheid”, stelde hij toen.

In een uitgebreide reportage in Knack in 2013 stelt de Gentse imam Brahim Laytouss dat de meeste moslimjongeren die van hier naar Syrië vetrekken, terechtkomen bij Abdelrahman Ayachi, de zoon van de Molenbeekse sjeik Bassam Ayachi. Volgens de Gentse imam, die een doctoraat maakte over islamitische bewegingen in België, leidde Ayachi er een “echt jihadistisch bataljon.” In Syrië zou hij het bataljon ‘Leeuwen van de Soenna’ samengesteld hebben, dat onder de vleugels van de ‘Falcons of Sham’-brigade opereert. Abdelrahman kwam om tijdens de gevechten in Syrië, waarop vader Bassam verklaarde: “U mag me feliciteren met de dood van mijn twee zonen Abdel Rahman en Raphael. Het is geen verlies. Ze hebben allebei het paradijs gewonnen. Voor ons is het een grote eer dat ze gevallen zijn.”

Het is dus toch wel bijzonder merkwaardig dat Hicham Diop, die geen radicale moslim zou zijn, in Brussel uitgebreide contacten had met de meest extremistische groeperingen en op een lijst fungeerde die vol stond met moslimfanatici zoals Bastin. Net zoals het opnieuw bijzonder merkwaardig is dat, wanneer men wat begint te graven, in al die dossiers rond moslimextremisten ook wel steeds de link naar SPa’er Fouad Ahidar kan gelegd worden. Op de Facebookpagina van Hicham Diop is trouwens te zien dat hij twee politici van nabij volgde: Joëlle Milquet en….Fouad Ahidar.

Dominiek Lootens
Fractievoorzitter in het Brussels Parlement

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...