PB : 04/09/2016 : Een Vlaamse energieboost voor de Rand

Een Vlaamse energieboost voor de Rand

 

Met energiedrankjes met de slogan ‘Vlaamse energieboost voor de Rand’ voerden parlementsleden en militanten van het Vlaams Belang vandaag actie op het Gordeltrefpunt in Huizingen. De partij maant minister Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, aan tot actie. “Sinds de N-VA de bevoegdheid Vlaamse Rand kreeg, is de situatie op het terrein er alleen maar op achteruitgegaan. Nooit eerder lag het percentage Vlamingen in de Rand zo laag”, klinkt het.

De cijfers van Kind en Gezin liegen er niet om. Waar in 2004 nog 58 procent van de jonge gezinnen in de Vlaamse Rand (Halle-Vilvoorde) Nederlands sprak, was dat vorig jaar gezakt tot 47 procent. De ontnederlandsing van de Groene Gordel zet zich met andere woorden in razendsnel tempo door. En die beperkt zich al lang niet meer tot de zes faciliteitengemeenten. Ook in Machelen, (26,9%), Zaventem (28,9%), Vilvoorde (28,9%), Hoeilaart (33,7%), Sint-Pieters-Leeuw (34,3%), Asse (37%), Overijse (37,8%), Beersel (38,7%) en Dilbeek (42%) worden de Vlamingen tot minderheid herleid.

De cijfers lopen parallel met het bericht dat Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas afgelopen week wereldkundig maakte. In de zes faciliteitengemeenten rond Brussel, toch de bakermat van De Gordel, ontvangen nog amper 1 op 4 inwoners hun aanslagbiljet in het Nederlands.

Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken staan alle indicatoren in De Rand dan ook op rood, maar weigert minister Weyts dat schijnbaar in te zien. “De minister beschikt over alle mogelijke sleutels en hefbomen om de negatieve spiraal te doorbreken, maar hij laat betijen. Zelfs zijn voorgangers van VLD en SP.a hadden meer ambitie.”  

Van Grieken wil onder meer een veel actiever voorrangsbeleid voor Vlaamse gezinnen bij de toekenning van sociale woningen, betaalbare woningen en bouwkavels. Om dit laatste te financieren, pleit het Vlaams Belang voor de techniek van een rollend fonds: de investeringen worden in schijven teruggevraagd van gezinnen die een woning kopen, waarna de gelden opnieuw geïnvesteerd worden. “Een gratis sportevenement is leuk. Nog leuker zou het zijn moest Weyts ook daden stellen die beantwoorden aan de eigenlijke doelstellingen ervan”. 

Bijlagen: fotomateriaal

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...