PB : 03/06/2016 : Belgische regering wil vrijheid werkgevers afpakken ten faveure van islamitische hoofddoek: Vlaams Belang legt minister Reynders op de rooster

Belgische regering wil vrijheid werkgevers afpakken ten faveure van islamitische hoofddoek: Vlaams Belang legt minister Reynders op de rooster

 

Barbara Pas: “Hoe haalt de Belgische regering het in zijn hoofd om werkgevers niet de vrijheid te willen gunnen om de regels te bepalen in hun eigen bedrijf?”

“Knettergek: nu het EU-Hof voor de verandering eens stelling inneemt tégen hoofddoekdracht en dus tegen de islamisering van onze samenleving, gaat Belgistan zich juridisch inspannen om bedrijven te verplichten om een vrouwhatend en totalitair symbool van de islam op de werkvloer toe te laten.”

Moslima Samira A. werd door G4S Secure Solutions ontslagen omdat ze weigerde om tijdens haar diensturen haar hoofddoek uit te doen. Ze daagde G4S Secure Solutions voor de rechter: 'juridische jihad'. De rechtbank en de arbeidsrechtbank van Antwerpen gaven Samira A. in eerste en tweede aanleg ongelijk. Ook het Hof van Justitie van de Europese Unie liet het gezond verstand laten spreken: de advocaat-generaal van het Hof stelt dat een werkgever zijn werknemers mag verbieden een hoofddoek te dragen.

De Belgische regering, altijd op de eerste rij om slaafs elk waanzinnig dictaat van een van de totalitaire EU-instellingen uit te voeren, verzet zich in dit hoofddoekdossier echter tegen het EU-Hof. Ze bewijst daarmee dat haar islamofilie nog net iets zwaarder doorweegt dan haar eurofilie, twee oikofobe dogma’s die doorgaans – maar dus gelukkig niet in dit dossier – hand in hand gaan.

Volgens recent onderzoek van hoogleraar sociologie Ruud Koopmans van het Berlijnse Centrum voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek (WZB) is de hoofddoek “de beste voorspeller van moslimfundamentalisme”. Inderdaad, is er een gemeente in België waar procentueel meer hoofddoeken worden gedragen dan in jihad-broeinest Molenbeek?

De islamitische sluier, geheel of gedeeltelijk bedekkend, symboliseert de seksuele onrijpheid en onverantwoordelijkheid van moslimmannen, beschermt hun gevoel van superioriteit en verhindert dat ze volwassen worden en zichzelf leren te beheersen (zie de Hadith). Dat in de islamitische cultuur aangerande en verkrachte vrouwen doorgaans als dader in plaats van als slachtoffer worden gezien, is het zieke gevolg. In 1923 schreef Hoda Shaarawi geschiedenis toen ze in Egypte, als symbool voor de bevrijding van de vrouw, voor de ogen van de media haar hoofddoek afgooide. Hoe haalt de Belgische regering het in zijn hoofd om zijn middelvinger op te steken naar de vele miljoenen onderdrukte vrouwen in de islamitische wereld, die hun leven zouden geven om zonder islamitische sluier door het leven te kunnen gaan?

Vrijwillig gesluierde vrouwen, zoals wellicht deze Samira A., maken nogal ostentatief duidelijk dat ze een hekel hebben aan de vrijheid in de westerse samenleving. De Franse filosofe Elisabeth Badinter: “Eigenlijk misbruikt u democratische vrijheden door ze in stelling te brengen tegen de democratie. Of u het nu uit ondermijning doet, uit provocatie of uit onwetendheid, het echte schandaal is de klap die u uitdeelt aan al uw onderdrukte zusters die de dood riskeren om eindelijk van de vrijheden te kunnen genieten die u zo veracht” (Le Nouvel Observateur, juli 2009). Hoe haalt de Belgische regering het in zijn hoofd om zich sterk te maken voor een dergelijk misbruik van democratische vrijheden?

Federaal parlementslid Barbara Pas zal hierover minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op de rooster leggen.

Sam van Rooy
Fractiemedewerker

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...