PB : 03/02/2016 : Om de twee dagen een incident in een asielcentrum

Om de twee dagen een incident in een asielcentrum

 

Om de 48 uur vindt er in een van de federale opvangcentra een ‘gewoon' incident plaats en om de veertien dagen een ernstig incident. Dat blijkt uit een antwoord dat Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas.

Dat de ongebreidelde asielstroom gepaard met talloze incidenten, is intussen genoegzaam bekend. Ook in eigen land stapelen de feiten zich op. Zo was er afgelopen week nog een schokkende getuigenis van een voormalig medewerkster van het asielcentrum in Sijsele. De vrouw werd er hardhandig aangerand door een van de asielzoekers en vervolgens ontslagen. Eerder was er al een verkrachting door een asielzoeker in Leopoldsburg, een massale vechtpartij in het asielcentrum in Ranst, een aanranding door Afghanen in Bredene en Koksijde en een strooptocht in Herentals.

Maar de feiten die de media bereiken zijn slechts het topje van de ijsberg. Zo blijkt ook uit een antwoord van staatssecretaris Francken op een vraag van Barbara Pas. In 2015 werden niet minder dan 171 incidenten gemeld, waarvan er 28 als ernstig worden beschouwd. Dat betekent om de twee dagen een gewoon en om de veertien dagen een ernstig incident. Het betreft dan enkel de geregistreerde feiten.

Volgens Barbara Pas liggen de reële cijfers nog een pak hoger aangezien de staatssecretaris enkel de cijfers geeft van de feiten die plaatsvonden in de federale opvangcentra. Die omvatten slechts 28 van de 90 asielcentra in België. “Als we die lijn doortrekken betekent dat het aantal feiten drie keer zo hoogt ligt dan de staatssecretaris ons wil doen geloven”.

Uit het antwoord van Francken blijkt tevens dat het afgelopen jaar 46 asielzoekers gesanctioneerd werden voor hun daden. Al blijkt de inhoud van die sanctie erg slap te zijn. Zo is de strengste straf de tijdelijke uitsluiting van het recht op materiële hulp voor de maximale duur van een maand. Maar die wordt nauwelijks toegepast. Pas pleit daarom voor een verstrenging van de volgens haar veel te lakse opvangwet. “Asielzoekers die onze gastvrijheid misbruiken, moeten er onverbiddelijk uit”, klinkt het. 

Bijlage: antwoord van staatssecretaris Francken

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...