PB : 02/10/2016 : Voetbalclubs kampen met schuldenput bij RSZ

Voetbalclubs kampen met schuldenput bij RSZ

 

Voetbalclubs uit eerste, tweede en derde klasse hebben in totaal 943.000 euro schuld bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister De Block (Open VLD).

De situatie is het benardst in eerste klasse waar de fiscus nog 488.000 euro aan RSZ schuld probeert te vorderen. Over welke clubs het gaat, is niet bekend. Ook in derde klasse kampen zeven clubs met betalingsproblemen. De RSZ-schuld bedraagt er momenteel 444.000 euro. Opmerkelijk: in tweede klasse is er amper sprake van sociale schulden.

De totale schuldenberg van de drie hoogste reeksen ligt echter nog een pak hoger. Zo wordt er – bovenop de rest – nog een procedureslag uitgevochten tussen de clubs en de fiscus over 723.000 euro aan niet betaalde RSZ-schulden. Het Vlaams Belang-Kamerlid kwam ook te weten dat de twee enige clubs die een afbetalingsplan afsloten, nalaten om het uit te voeren.

Voetbalclubs genieten nochtans een fiscaal gunstregime en hun sociale zekerheidsbijdragen zijn begrensd. Zo worden de sociale bijdragen (RSZ) berekend op het minimumloon. “Ondanks de fiscale cadeaus slagen een aantal clubs erin om hun sterk verlaagde RSZ-bijdrage niet te betalen. In tijden van verhoogde taxen, begrotingstekorten en kille besparingen is dit een slag in het gezicht van de vele supporters die wél hun belastingen moeten betalen en dus onrechtstreeks de rekening krijgen gepresenteerd ”, reageert Pas. Ze vraagt de minister dan ook spoed te zetten achter de invordering van de schulden.  

Bijlage: vraag Barbara Pas en antwoord minister De Block

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...