PB : 01/07/2016 : Vlaanderen goed voor twee derde van boeteontvangsten

Vlaanderen goed voor twee derde van boeteontvangsten

 

In Brussel en Wallonië wordt amper 1 op 5 boetes geïnd

 

Barbara Pas: “De oude slogan Vlaanderen rendeert, Wallonië verteert blijft actueel”

 

Van de 88 miljoen euro die de staat het afgelopen jaar inde na een strafrechtelijke boete kwam 57 miljoen euro uit Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas bemachtigde bij minister van financiën Van Overtveldt (N-VA).

Hoewel Wallonië en Brussel bijna de helft (44%) van de bevolking uitmaken, betalen ze amper een derde van de totaalsom van strafrechtelijke boetes. Waar er in 2015 in Vlaanderen 57 miljoen euro werd geïnd, was dat in Wallonië amper 18 miljoen en in Brussel 13 miljoen. Het Brussels Gewest scoort bovendien bijzonder slecht als het aankomt op het innen van de boetes. Amper 18 procent van de boetes die in 2015 werden opgelegd, werd ook effectief betaald. In Wallonië bedroeg de effectieve inningsgraad 22%.

Dat Vlaanderen het gros van de boetes betaalt, hangt ook samen met het hoger aantal vonnissen en arresten. Terwijl er vorig jaar in Vlaanderen 186.000 rechterlijke boetes werden opgelegd, waren er dat in Wallonië zo’n 96.000. De helft dus. Het handhavingsapparaat is in Vlaanderen dus duidelijk strenger dan in Wallonië”, aldus Pas.

Aangezien de boetes federaal geïnd worden, is er volgens het Vlaams Belang-kamerlid sprake van een zoveelste verdoken miljoenentransfer.“Zolang Wallonië niet financieel verantwoordelijk gesteld wordt voor haar laks straf- en falend inningsbeleid, zullen deze verschillen blijven aanhouden. De oude slogan Vlaanderen rendeert, Wallonië verteert blijft meer dan ooit actueel”

In een antwoord aan Barbara Pas wijt minister Van Overtveldt de regionale verschillen aan ‘de plaatselijke sociaal-economische toestand en de verschillen in werkdruk van de inningskantoren’. Volgens Pas is dat echter een verbloemde vergoelijking voor de laksheid langs Franstalige zijde. “En dat ondanks hun disproportioneel hoger aandeel personeelsleden en magistraten”, aldus Pas.

Bijlage: Schriftelijk antwoord minister Van Overtveldt

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...