PB : 01/02/2016 : Vlaams Belang wil verdriedubbeling capaciteit terugkeercentra

Vlaams Belang wil verdriedubbeling capaciteit terugkeercentra

 

Tom Van Grieken: “Uitzonderlijke chartervlucht moet laks terugkeerbeleid camoufleren”

 

“Windowdressing”. Zo noemt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de eenmalige chartervlucht waarmee vandaag 106 afgewezen Irakese asielzoekers terug naar hun land worden gebracht. De Vlaams-nationale partij pleit voor een verdriedubbeling van de capaciteit in de terugkeercentra.    

Staatssecretaris Francken mag zichzelf dan al stoer op de borst kloppen naar aanleiding van een uitzonderlijke terugkeervlucht met 106 Irakezen, de globale resultaten van zijn beleid geven daar allerminst aanleiding toe. Volgens Van Grieken dienen dergelijke mediatieke acties enkel om de dramatische terugkeercijfers te camoufleren. Zo staat het aantal terugkeerders absoluut niet in verhouding met het aantal instromers. Dagelijks dienen er zich zo’n 250 asielzoekers aan bij Dienst Vreemdelingenzaken. Vorig jaar klokten we af op 36.000 asielaanvragen, goed voor 48.000 individuele asielzoekers.

“Hoewel zo’n 20.000 asielzoekers geen recht hadden op asiel werden er slechts 10.081 teruggestuurd. Wat betekent dat 50 procent van de afgewezen asielzoekers toch kunnen blijven.” De Vlaams Belang-voorzitter beklemtoont dat het reële percentage irreguliere ‘blijvers’ zelfs nog een pak hoger ligt. “Want naast de reguliere instroom die zich aanmelden bij Dienst Vreemdelingenzaken hebben we te maken met een massieve instroom van immigranten die zich onmiddellijk in de illegaliteit vestigen zonder zich aan te melden.” Hun aantal wordt momenteel op zo’n 200.000 geschat. Ongeveer de bevolkingsomvang van een stad als Gent. “Wanneer we daartegenover de lage terugkeercijfers van Francken zien, kan je besluiten dat de kans op verblijf een pak groter is dan op gedwongen uitwijzing.”

Hierdoor blijft zich via ‘radio trottoir’ het bericht verspreiden dat men in dit land – eens voet aan wal gezet – ook kan blijven. De aangekondigde extra plaatsen in de gesloten instellingen zijn in dit verband slechts een druppel op een ondertussen oververhitte plaat. Gezien de instroom moet de capaciteit van de terugkeercentra verdriedubbeld worden. Van Grieken: “Een consequent uitwijzingsbeleid blijkt het sluitstuk van elk geloofwaardig asielbeleid. Wanneer uitgeprocedeerden en illegalen niet consequent uit het Beloofde Land worden gezet, is om het even welke asielwet tot mislukken gedoemd”.

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...